Nieuw BNN programma met een aflevering over seksualiteit en opvoeding:
In mei heb ik een aantal keren contact gehad met Paula Janssen die zich bezig houdt met de opzet en ontwikkeling van een nieuw televisieprogramma voor BNN met Sophie Hilbrand. Eén aflevering zal gaan over het thema seksualiteit en opvoeding. Tijdens één van onze gesprekken vroeg Paula wat de reden is van ouders om seksualiteit niet bespreekbaar te maken. Dat vond ik een goede vraag waar ik niet direct een eenduidig antwoord op kon geven. In dit “Bij Praatje” zal ik ingaan op het antwoord op deze vraag.
7 mogelijke redenen van ouders om seksualiteit niet met hun kind te bespreken:
1. Mijn kind is nog te jong voor seksuele voorlichting
Ouders zijn zich, vanaf de geboorte van hun kinderen, bewust van de verschillende ontwikkelingsfase. Ze weten vaak goed wanneer het eerste lachje komt, de eerste woordjes en de eerste stapjes. Maar ouders denken vaak niet aan de seksuele ontwikkeling die kinderen vanaf de geboorte doormaken. En zijn zich ook niet bewust van de seksuele opvoeding die zij onbewust via hun knuffels meegeven. Of de boodschap die zij afgeven als hun kind oma toch echt een kus moet geven, ook als de kleine jongen of kleine meid dat niet wil.
Als ouder kan je dus niet te vroeg beginnen als het gaat om seksuele voorlichting of opvoeding. Ook als het gaat om een kind met een ontwikkelingsachterstand of een beperking. Bij elke ontwikkelingsfase past seksuele opvoeding. Dat hoeft niet met een zwaar gesprek, maar met kleine beetjes gedurende de jaren. Het helpt als je als ouder jouw kennis over de seksuele ontwikkeling vergroot.
2. Ik breng mijn kinderen met voorlichting alleen maar op verkeerde ideeën
Ouders zijn bang “slapende honden wakker te maken” of “als je erover praat gaan ze het juist doen”. Uit onderzoek blijkt echter dat deze angsten niet nodig zijn. Dat kinderen die opgroeien in een warm gezin waarin seksualiteit een plek in de opvoeding heeft gekregen, kinderen beter in staat zijn de juiste keuzes te maken en minder te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
3. Mijn kind stelt geen vragen over seksualiteit
Dat kan. Niet alle kinderen stellen vragen over seksualiteit. Sommige kinderen vragen sowieso weinig. Maar zou dat dan mogen betekenen dat zij ook minder antwoorden krijgen? Over andere onderwerpen zal u dan als ouder toch ook spontaan informatie geven. Wellicht aan de hand van een situatie die zich voordoet. Dan kan ook rondom het thema seksualiteit! Maar er zijn ook kinderen die wel vragen hebben over seksualiteit maar ze niet durven te stellen. Omdat ze voelen dat het onderwerp taboe is. Zelf het initiatief nemen om over seksualiteit te praten kan dit taboe doorbreken. En wie weet wat voor vragen er dan los komen!
4. Als ouder weet ik zelf onvoldoende over seksualiteit
Dat kan als u zelf ook geen of onvoldoende seksuele voorlichting heeft gehad. En u kan én hoeft als ouder ook niet alles te weten. Over de basiskennis van seksualiteit is voor u als ouder genoeg te vinden. Op internet www.seksualiteit.nl, in boeken en soms ook in televisieprogramma’s. U kunt natuurlijk ook een workshop of oudercursus volgen bij Praatjes enzo!
5. Ik voel me er ongemakkelijk bij
Het is logisch dat als u zich hier ongemakkelijk bij voelt, dat u dan niet over seksualiteit begint te praten met uw kind. Maar wellicht is het voor uw partner gemakkelijker…. Kinderen voelen het goed aan als ouders liever niet over seksualiteit praten. En daarom vragen ze maar niets meer. Geef het toe als u het lastig vindt om erover te praten. Of vertel dat u niet gewend bent om erover te praten. Dit kan een opening geven voor een gesprek. En ook hiervoor geldt… al doende leert men. Door ervaring op te doen, zal uw zelfvertrouwen groeien om seksualiteit met uw kind te bespreken.
6. Op school krijgt mijn kind wel seksuele voorlichting
Helaas blijkt uit onderzoek dat niet alle basisscholen voldoende aandacht besteden aan de seksuele voorlichting van kinderen. Mijn eigen kinderen hebben geen seksuele voorlichting op de basisschool gehad. Dit terwijl ze in groep 7-8 op een verschillende school hebben gezeten. En daarnaast is het toch ook, dat u zelf graag uw eigen normen en waarden mee wilt geven aan uw kind. En dit niet geheel af wil laten hangen van de school?
7. We zijn als ouder al duidelijk genoeg geweest
Als ouder kunt u denken dat u duidelijk bent geweest, terwijl uw kind er misschien niets van begrepen. ‘Je vrijt toch wel veilig’, ‘Je weet wel wat ik bedoel’, ‘Je past toch wel goed op’. Duidelijke taal spreken met woorden waar u en uw kind zich prettig bij voelen, werkt verhelderend voor beiden. In plaats van ‘Je vrijt toch wel veilig?’ kunt u ook vragen: ‘Gebruik je een voorbehoedmiddel?’ of ‘Welk voorbehoedmiddel gebruik je?’. Dat geeft u meteen de kans om te checken of uw kind weet wat de risico’s zijn op soa’ s en zwangerschap.