Waarom deze vergelijking noodzakelijk is?
Omdat er meer zorg, aandacht, tijd en geld naar brandpreventie gaat dan naar het voorkomen van seksueel misbruik. Is dat wel terecht?
Brandveiligheid staat binnen menig zorginstelling hoog op de agenda. Er is zelfs een bouwbesluit waaraan een zorginstelling moet voldoen.
Zo zijn er 7 basisregels opgelegd, te weten:
1. Voorkom het ontstaan van brand
2. Zorg ervoor dat een brand zich niet snel kan ontwikkelen
3. Zorg voor alarmering bij brand
4. Zorg voor blusmiddelen
5. Zorg voor veilige vluchtroutes
6. Houd een brand binnen de perken
7. Voorkom voortschrijdende instorting van de bouwconstructie bij brand.
En het is goed dat deze basisregels er zijn. Sterker nog, in een Nationaal Congres Brandpreventie in 2018 werd nog aangegeven dat deze basisregels nog te kort blijken te schieten. Gedurende de periode van 2001- 2012 waren er 48 dodelijke slachtoffers te betreuren.
Dat is ook de reden dat iedere zorginstelling een brandprotocol heeft en steeds terugkerende oefeningen houdt en BHV medewerkers opleid. Hartstikke goed want ieder slachtoffer is er 1 teveel!
Maar hoe zit het met slachtoffers van seksueel misbruik in de zorg? Hier zijn geen basisregels voor opgelegd. Wat wordt hierin gedaan om dit te voorkomen? Welke ontsnappingswegen zijn er voor hen die te maken hebben met seksueel misbruik?
Uit het onderzoek “Beperkt weerbaar” uit 2011 blijken vooral mensen met een verstandelijke beperking behoorlijk kwetsbaar voor seksueel misbruik/geweld.
23% van de mannen met verstandelijke beperking heeft te maken gehad met seksueel misbruik en 61% van de vrouwen met een verstandelijke beperking.
Mensen met een verstandelijke beperking zijn niet alleen vaker slachtoffer. Het seksueel geweld is vaak ook ernstiger van aard en duurt vaak langer.
Ook binnen de jeugdzorginstellingen blijken kinderen niet veilig tegen seksueel geweld. In de ouderenzorg is nog geen specifiek onderzoek gedaan naar seksueel geweld. Wel neemt geweld naar ouderen steeds meer toe.
Het lijkt mij goed om ook ter voorkoming van seksueel misbruik in de zorg 7 basisregels op te stellen, te weten:
1. Maak seksualiteit en grensoverschrijding bespreekbaar!
2. Geef de mensen die zorg ontvangen goede seksuele voorlichting. Aan kinderen en jongeren maar
ook aan mensen met een beperking!
3. Zorg voor voldoende opgeleid personeel om seksualiteit bespreekbaar te maken.
4. Zorg voor voldoende opgeleid personeel om seksueel grensoverschrijdend gedrag te herkennen.
5. Zorg voor voldoende opgeleid personeel om de (soms zeer beperkte) signalen van seksueel
misbruik te kunnen signaleren.
6. Zorg voor een protocol omgaan met wenselijk en onwenselijk seksueel gedrag.
7. Weet hoe te handelen bij seksueel misbruik.
Wil je weten hoe jouw zorg instelling veiliger kan worden tegen seksueel misbruik? Neem contact op! info@praatjesenzo.nl of bel 06-22057231