In deze corona-tijd zijn kinderen veel meer thuis dan gebruikelijk. Als je ook vanuit huis moet werken, kan dat soms wel lastig zijn. Maar het kan ook een voordeel zijn om meer tijd samen door te kunnen brengen. Een tijd waarin je dichter bij elkaar komt en het daardoor wellicht ook makkelijker wordt om het onderwerp seksualiteit met je kinderen te bespreken.
Maar hoe doe je dat dan?

1 van mijn tips hierbij is om voorlichtingsboeken te gebruiken. Zelf houd ik erg van de boeken van Sanderijn van der Doef. “Ik vind jou lief” voor de peuter en kleuter, “Ben je ook op mij?” voor het basisschoolkind en het “Puberboek” uiteraard voor pubers. Alle boeken bevatten heldere teksten en zeer leuke illustraties die ik ook veel gebruik bij seksuele voorlichting aan kinderen al dan niet met een verstandelijke beperking.

Maar hierbij wil ik ook graag een nieuw boek toevoegen. “Lekker in je lijf , een eerlijk boek over de vulva.” van Esther van der Steeg.
Ik wil dit boek graag onder de aandacht brengen omdat deze afwijkt van andere boeken. Waar andere boeken vaak gaan over vrijen, de voortplanting en de biologische werking van de geslachtsorganen, gaat dit boek vooral in op de voorwaarden voor seksueel plezier op later leeftijd en plezier van je lichaam nu. Kennis over je lichaam en regels over elkaar aanraken en bekijken zijn hiervoor belangrijke voorwaarden. Het is een boek waarbij meiden hun lichaam en vulva beter kunnen leren kennen. Maar ook voor jongens is het leuk om te weten hoe dat zit bij meiden en uiteraard om regels te leren in het omgaan met elkaar.
Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 6-10 jaar. En is voorzien van helder doch zacht taalgebruik en voorzien van zeer leuke illustraties.
En mijn ervaring is dat er zelfs bij volwassenen vaak nog onvoldoende kennis is over de vulva en de clitoris. Dus wellicht steek je er zelf ook nog wat van op!


Nog enkele tips:

  • Wil je gebruik maken van voorlichtingsboeken, lees deze dan eerst zelf goed door voordat je deze met jouw kinderen bespreekt. Wat spreekt jou aan , wat minder? Wat wil je eerst vertellen? Waar is jouw kind nu aan toe, wat houdt jouw kind nu bezig?
  • Neem niet het hele boek in 1 keer door. Bespreek steeds een stuk en kijk hoe jouw kind hierop reageert. Stelt het vragen of luistert het geboeid?
  • De teksten uit het boek sluiten vaak goed aan bij kinderen. Maar je hoeft het boek niet perse voor te lezen. Je mag het ook in jouw eigen woorden vertellen. Maar gebruik hierbij wel heldere, geen verhullende taal.
  • Of probeer er achter te komen wat jouw kind al weet aan de hand van de plaatjes. Dit is zeker passend als jullie vaker praten over seksualiteit en het eigen lijf. Wat weet je kind nog?
  • Neem de tijd. Dit draagt bij aan een ontspannen sfeer en biedt ruimte voor onverwachtse vragen.

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste 'Bij' Praatje? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! .