Meiden met een licht verstandelijke beperking zijn een kwetsbare groep. Hun beperking is vaak onzichtbaar. Er wordt van hen verwacht dat ze gewoon meedraaien in de maatschappij en zij proberen ook aan deze verwachtingen te voldoen. Wat niet altijd even goed lukt. Doordat zij minder kennis hebben, hebben ze vaak minder zelfvertrouwen.
Door hun beperking overzien zij minder goed de consequenties van hun handelen en begrijpen ze niet altijd de (minder goede) bedoelingen van anderen. Dat maakt hen kwetsbaar. Zeker als het gaat om seksualiteit.
Uit onderzoek blijkt dan ook dat meiden en jonge vrouwen met een licht verstandelijke beperking 4 – 8 keer vaker te maken hebben met seksueel geweld en ander seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Daarnaast lopen meiden met LVB een groter risico op het krijgen van een soa of een onbedoelde zwangerschap.
Seksuele voorlichting maakt weerbaarder.
Hoe moet deze voorlichting er dan uitzien?
- De voorlichting moet zo concreet mogelijk zijn.
- Met duidelijke voorbeelden en afbeeldingen.
- De voorlichting wordt geclusterd aangeboden.
- De voorlichting wordt regelmatig herhaalt.
- Oefenen met de geleerde informatie.
Maar willen we deze groep meiden op het gebied van seksualiteit weerbaarder maken. Dan is alleen goede, concrete seksuele voorlichting niet genoeg!
Er moet ook gewerkt worden aan het versterken van een positief zelfbeeld, het ontdekken en aangeven van eigen wensen en grenzen en aan de barrières, om over seksualiteit te praten en hulp te kunnen vragen, verlagen. Daarnaast moeten zij leren een bepaald risico te leren herkennen, leren naar hun onderbuik gevoel te luisteren, hiernaar te handelen en niet alleen gericht te zijn op het “pleasen” van de ander. De training Girls Talk +, voorziet hierin.
Girls talk+ is een seksuele weerbaarheidstraining voor meisjes en jonge vrouwen met een licht verstandelijke beperking ter voorkoming van grensoverschrijdend gedrag en onbedoelde zwangerschap en soa’s.
Deze training richt zich niet alleen op veilig vrijen en geslachtsgemeenschap, maar ook op het bevorderen van gewenste en prettige seksuele ervaringen, vrij van dwang, discriminatie en geweld. Zowel in real-life als op het internet. In de training leren de meiden voor zichzelf op te komen en hun grenzen aan te geven.
Het programma Girls Talk+, heb ik samen met Rutgers mogen ontwikkelen, werkt preventief en is opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies.
Meer weten? Bel 0570-830220 Mail info@praatjesenzo.nl of kijk op https://www.praatjesenzo.nl/cursussen-en-workshops/